Банкеръ Daily

Свят

Неочаквано поражение за партията на Орбан

Управляващата в Унгария партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан претърпя изненадващо поражение на местни частични допълнителни избори в неделя, съобщи БТА.

Независимият кандидат Петер-Марки Зай, подкрепян от няколко опозиционни партии, беше избран за кмет на южния град Ходмезовашархели (47 000 жители), отдавнашна крепост на ФИДЕС.

Новакът в политиката спечели 57,5% от гласовете, постигайки убедителна победа над съперника си от управляващата партия Золтан Хегедуш, който получи 41,6 процента.

Анализатори отбелязват, че изненадващата победа на опозицията може да отбележи нова фаза в кампанията за парламентарните избори, насрочени на 8 април, посочва АП.

Според тях това показва, че една обединена опозиция може да има шанс за победа, въпреки че социологическите анкети дават значителна преднина на  ФИДЕС.

Междувременно Унгария поиска днес оставката най-висшия представител на ООН по човешките права заради "неприемлива" и "неуместна" критика на антиимигрантската реторика на премиера Виктор Орбан, предаде АФП.

"Очевидно е, че Зейд (Раад) Хусейн трябва да подаде оставка. Той не е достоен за този пост", заяви унгарският външен министър Петер Сиярто пред Съвета на ООН по човешките права в Женева. Той нарече "много неуместни" критиките, които върховният комисар на ООН за правата на човека отправи към Орбан по-рано днес.

При откриването на 37-ата сесия на съвета Зейд Хусейн предупреди, че като цяло се влошава ситуацията със спазването на човешките права по света, но единственото име, което спомена, бе това на Орбан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във