Банкеръ Daily

Свят

Необикновеният път към богатството на най-новия руски милиардер

Игор Шилов

Игор Шилов, който започнал трудовата си биография като продавач на шапки от норки и на други стоки в Сибир, вече е член на индекса на милиардерите на агенция "Блумбърг" с лично състояние от 1 млрд. щ. долара. Това се случило след като компанията му в областта на здравеопазването United Medical Group получи борсова регистрация в Русия.

Първоначалната публична продажба на глобални депозитарни разписки на борсата в Москва оцени дружеството на 1.1 млрд. щ. долара. А 58-годишният Шилов след емисията остава собственик на около 55% от фирмата, която в Русия работи под бранда "Европейски медицински център" и предлага здравно обслужване на богати руснаци.    

Компанията е последното дружество, което продава акции на борсата в хода на възстановяването на руското стопанство след миналогодишния спад в резултат на пандемията. Емисиите на фирмени книжа в Русия регистрират най-горещия си старт от 2013-а. 

Самият Шилов обяснява, че всичко това е "отчасти лична история". Тя е започнала след като майка му заболява от рак и той разбира от първа ръка колко е трудно да се предложи първокласно медицинско обслужване в Русия. В проспекта на първоначалната публична емисия, осъществена в края на юни, се посочва, че милиардерът Роман Абрамович, който имал 6.9% дял в компанията, също планирал да продаде акции по време на офертата.  

Шилов завършва висше образование в университета в Новоросийск през 1986-а и година по-късно основава компания за отглеждане на норки и производство на различни изделия от кожите им. След разпадането на Съветския Съюз започва да внася консерви, напитки и различни хранителни стоки от Унгария в Сибир. 

През 1998-а Шилов и партньорите му основават собствен производител на сокове (Nidan Juices), който след малко повече от десет години продават на "Кока-Кола" за неогласена сума. Самият Шилов твърди, че е получил 250 млн. долара от сделката, които е използвал, за да купи контролен дял в "Европейския медицински център" (ЕМЦ) през 2008-а. 

Компанията, сред чийто клиенти са чуждестранни посолства и професионални атлети, оттогава е увеличила печалбата си над 10 пъти - до 241 млн. евро през миналата година. Услугите, които предлага ЕМЦ, са сходни на водещи чуждестранни клиники, като превантивната медицина и рехабилитацията са важни области за развитие след като пандемията принуди хората да търсят по-добри грижи за здравето си.

Все пак, не липсват инвеститори, които се съмняват, че влиятелни руснаци биха предпочели ЕМЦ пред западните болнични заведения, особено след вдигането на въведените заради COVID-19 ограничения за пътувания. 

Ключов риск е, че "днес богатите руснаци имат възможност да се лекуват някъде в чужбина, а и пазарният ръст в пределите на Русия изглежда ограничен", коментира Костантин Асатуров - мениджър в "Система капитал" в Москва, чиято компания не е участвала в сделката за фирмата на Шилов. Препятствие са и високите цени на услугите на ЕЦМ, които ограничават клиентския пул. В борсовата си презентация за първоначалната публична емисия фирмата посочва, че обикновено лабораторно лечение струва 282 евро, което е половин средна работна месечна заплата в Русия.

Въпреки всичко, Шилов е уверен в бъдещето на ЕМЦ, защото очаква медицинският бранш в страната да се развива бързо. А на въпроса как се чувства като милиардер, той отговоря, че е бил много по-щастлив когато е спечелил първия си милион. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във