Банкеръ Daily

Урсула фон дер Лайен:

Необходимо е в ЕС да се обсъди задължителна ваксинация за ковид

До края на март догодина ЕС ще разполага с достатъчно дози ваксина срещу ковид от производителите "Пфайзер" и "Модерна" за поставянето на допълнителни дози на вече имунизираните. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя добави, че е необходимо в ЕС да бъде обсъдена възможността за въвеждане на задължително ваксиниране против новата болест. Фон дер Лайен отново призова европейците да се ваксинират и отбеляза, че обстановката се влошава там, където имунизираните са малко. По нейните думи може да се очаква от 13 декември в ЕС да започне ваксинирането и на децата.

Председателят на ЕК поясни, че ако учените установят нужда съществуващите ваксини да бъдат променени заради появата на нови щамове, ще бъдат необходими 100 дни за подготовката на подобрените препарати. По нейните думи все още 1/3 от европейците, които могат да се ваксинират, не са го направили и това е твърде висок дял, защото повечето от тези хора не отказват ваксината по здравословни причини.

Досега в ЕС са ваксинирани 66 на сто от населението, уточни еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. По нейните думи появата на щама Омикрон на вируса на ковид подчертава отново нуждата от имунизация.

ЕК прие днес препоръка, която предвижда държавите от ЕС да оценяват всеки ден ограниченията за пътуване заради появата на нови вирусни щамове. Комисията препоръчва държавите да подновят информационните кампании за имунизация и да ги съобразят с националните комуникационни стратегии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във