Банкеръ Daily

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу:

Необходима е сериозна реформа на Съвета за сигурност

Кризата между Русия и Украйна, както и последните процеси в други региони на света говорят за необходимостта от сериозно реформиране на международната система, в частност на Съвета за сигурност на ООН.

Това е заявил турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу след среща с японския си колега Йошимаса Хаяши в Анталия - родният град на първия турски дипломат.

Позициите на Турция и Япония по редица международни въпроси са сходни и двете страни са готови да полагат усилия в посока на реформата, посочил още външният министър на Турция.
Той подчертал, че Анкара подкрепя кандидатурата на Япония за членство в Съвета за сигурност на ООН за периода 2023-2024 година.

По време на срещата двамата обсъдили ситуацията в Азиатско-Тихоокеанския регион и най-вече кризата между Русия и Украйна.

И двамата са се обединили около позицията, че руската инвазия накърнява суверенитета на Украйна и нейната териториална цялост и че това е сериозно нарушение на международното законодателство.

Чавушоглу е информирал японския си колега за последните развития в Украйна, както и за усилията, които Турция полага като посредник за разрешаването на руско-украинската криза. Хаяши, на свой ред, приветствал усилията на Анкара за разрешаване на кризата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във