Банкеръ Daily

Свят

Немски еколози са подали иск срещу строителството на "Северен поток - 2"

Германската природозащитна организация Deutsche Umwelthilfe (DUH) е поискала от съда в Хамбург да отмени решението на регулатора - Федералното управление по корабоплаване и хидрография (BSH), с което по-рано е издадено разрешение за строителството на "Северен поток - 2" в териториалните води на Германия. Това става ясно от съобщение, разпространено от тази организация.

В съобщението се  уточнява, че в момента "строителните работи в германски води са невозможни".

Става дума за подреждането на последните 16.5 км в изключителната икономическа зона на ФРГ в Балтийско море. Регулаторът е издал разрешението на 14 януари 2021 година. Еколозите са го оспорили ден по-късно. BSH е отклонил този протест на 1 април, подчертавайки правилността на резултатите от своята предишна експертиза, съгласно която уплътнението на тръбите не носи заплаха за морската флора и фауна. Сега природозащитната организация се опитва да постигне забрана на строителството чрез съда, считайки за неправомерно издаденото в началото на годината разрешение.

Според еколозите ведомството, което се е произнесло с решението не е отчело в достатъчна степен  климатичния аспект.

От административния съд в Хамбург са подтвърдили получаването на иска, но засега  не могат да кажат кога ще бъдат готови с решение по казуса.

Към 31 март "Северен поток - 2" е построен на 95%, остава поставянето на тръбите на около 121 километра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във