Банкеръ Daily

Свят

Недостиг на гориво, храни и лекарства заплашва Острова при Брексит без сделка

Великобритания ще се сблъска с недостиг на гориво, храни и лекарства, ако напусне Европейския съюз без сделка на 31 октомври. Причината са задръстванията на пристанища заради изискването за твърда граница с Ирландия, показват официални правителствени документи, публикувани от Sunday Times. Прогнозите, съставени от кабинета, определят най-вероятните последствия от Брексит без сделка, а не най-негативните сценарии.

Обединеното кралство се насочва към конституционна криза и конфликт с ЕС, тъй като премиерът Борис Джонсън многократно заяви, че ще напусне блока на 31 октомври без сделка, освен ако Брюксел не се съгласи да предоговори развода с Лондон.

Британският премиер е подложен на натиск от политици от целия политически спектър да предотврати хаотично напускане на ЕС. Лидерът на опозицията Джеръми Корбин обеща да свали правителството на Джонсън в началото на септември, за да забави Брексит.

Все още не е ясно обаче дали депутатите имат единството или властта да използват британския парламент, за да предотвратят напускане без сделка.

Според критиците Брексит без споразумение би било катастрофа - хаотичният развод с ЕС би навредил на глобалния растеж, би изпратил шокови вълни на финансовите пазари и би отслабил възможностите на Лондон да бъде водещ финансов център в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във