Банкеръ Daily

Реджеп Ердоган:

Недопустимо е страни с ядрено оръжие да забраняват на Турция да има свое

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи като недопустимо разполагащите с ядрен арсенал държави да забраняват на Анкара са се сдобие със свое собствено ядрено оръжие. Той обаче не поясни дали Турция има намерение да предприеме действия в тази посока, отбелязват в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник "Катимерини".

"Някои страни имат ракети с ядрени бойни глави, при това не една или две. Но (те ни казват), че не можем да имаме такива. Не мога да приема това", цитира изданието думите на Ердоган към членовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието, изречени от източния град Сивас.

"Няма развита нация в света, която да няма" ядрени оръжия, каза Ердоган. Но същност много развити страни нямат ядрено оръжие, подчертават от редакцията, цитирани от "Фокус".

Турция подписа Договора за неразпространение на ядреното оръжие през 1980 г., а също така и Договора за цялостна забрана на ядрени изпитания от 1996 г., който изключва ядрени тестове за каквито и да било цели. Но Ердоган намекна, че страната му иска защита, подобна на тази, която има Израел.

"Имаме Израел наблизо, той ни е почти съсед. Те (израелците) плашат (други нации) с притежанието на ядрен арсенал. Никой не може да ги докосне", отбеляза турският президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във