Банкеръ Daily

Свят

Недалновидно е решението за извеждане войските на САЩ от Афганистан

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е постъпила недалновидно, решавайки да изведе американските войски от Афганистан. Такова мнение е изказал  бившият премиер на Великобритания Тони Блеър (1997-2007 г.), който преди 20 години поддържаше началото на военната операция в Афганистан.

"Днес преобладават настроенията, които разглеждат внасянето на демокрация като утопично заблуждение, а всякакъв вид интервенции - като безполезно начинание. Сега светът не знае какво отстоява Западът, доколкото, очевидно, решението за напускане на Афганистан е било взето не заради стратегически съображения, а по политически причини. Ние не сме задължени да постъпваме така, но ние постъпихме точно така", е написал Блеър в авторска статия, която публикуваха водещи британски средства за масова информация.

В резултат от идването на власт на движението на талибаните в Афганистан нараства рискът "от загубване на достиженията в областта на образованието и правата на човека", предупреждава Блеър. "Няма съмнение в това, че за изминалите години ние направихме много грешки, в това число и сериозни. Но реакцията на нашите грешки, за съжаление, само ги увеличи", отбелязва той.

Блеър призвава правителството на Великобритания "да привлече талибаните под отговорност". "Ние трябва да съставим списък от стимули, санкции и действия, които да защитят гражданското население и да покажат на табиланите, че всички техни стъпки ще имат последствия", подчертава политикът. "Ние сме длъжни да евакуираме и предоставим убежище на тези, за които ние носим отговорност, най-вече към афганистанците, които са ни помагали в страната", е написал Блеър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във