Банкеръ Daily

Любчо Георгиевски:

Не виждам защо да не бъдат вписани българите в Конституцията

"Не виждам защо да не бъдат вписани българите в Конституцията. Това е най-големият проблем, който разбрах, че съществува в тези 5+1 искания на България. Сами си измисляме проблеми", каза в интервю за телевизия 21 бившият премиер на Република Северна Македония Любчо Георгиевски. Според него има много личности, които могат да бъдат мост между двете държави.

Георгиевски посочи, че не е нужно да се чака решение на историческата комисия, за да бъде премахната речта на омразата чрез определенията за българите и България в учебниците в Република Северна Македония, за което България говори "от 10 години".

Той заяви, че в декларацията, която подписа като премиер с тогавашният български министър-председател Иван Костов, е имало едно-единствено условие - да се гради приятелство, а двигателят на тази декларация, която впоследствие стана и база за договора, подписан през 2017 г., е бил бившият президент Борис Трайковски. 

"Той беше заместник-министър на външните работи и му беше поставена задачата да преговаря, направи го с желание. Борис Трайковски имаше семейна история, дядо му заминал за Канада и оставил семейството си в Струмица. Семейството имаше дълг да постави цвете на гроба на дядо му. Бил съм с него (Борис Трайковски) седем или осем пъти в САЩ и Канада. Дядо му беше член на МПО (Македонската патриотична организация)", разказа Георгиевски. 

Той смята, че "всички лъжи срещу Ванчо Михайлов в македонската историография са измислени от българските комунисти". "ВМРО е име, което Тодор Александров и Ванчо Михайлов поставят на международната сцена, и двамата са синоними на автономна, независима и обединена Македония. Това са двамата лидери на ВМРО, които държат македонския въпрос между двете световни войни. Двамата лидери, чиито имена са синоним на автономна, независима и обединена Македония", каза Георгиевски по повод дебатите около името на Иван Михайлов в Република Северна Македония след откриването на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

Георгиевски коментира и че не разбира защо България сега иска да "съживи" Иван  Михайлов. "България улавя момента на националното му самообявяване като българин. В цялото му измерение обаче има нещо неприятно за тях, това е концепцията му не само за независима, но и за обединена Македония, която пряко включва пиринската част", каза Георгиевски и допълни, че не разбира и реакцията на сегашната опозиция в Република Северна Македония. "Разбирам някой левичар да е срещу Ванчо Михайлов, при положение, че той убиваше леви, убиваше комунисти. Но някой, който се смята за десен или крайно десен, да плюе срещу Ванчо Михайлов, смятам, че е сбъркал нещо с образователната си система и с идеологическата си матрица", каза Георгиевски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във