Банкеръ Daily

Свят

Не успяха да осъдят Илън Мъск за измама

Окръжен съдия в САЩ подкрепи ''Тесла'' , отказвайки на повторно съдебно заседание да удовлетвори иск за възможна измама с ценни книжа, предаде ''Ройтерс''.

Въпросното дело, не се отнася обаче до конфликта на Илън Мъск с Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC), а е за подаден колективен иск през 2017 г. от група акционери, които са придобили акции на ''Тесла'' в периода от 3 май 2016 г. до 1 ноември 2017 година. 

В съдебния иск се твърди, че желаещи да закупят акции в компанията на Мъск купували книжа с изкуствено завишени, защото Мъск и мениджмънта на компанията са ги въвели в заблуждение с оптимистични заявления за нарастващо производството на Model 3. Докато те са скривали, че компанията е била "ужасно неподготвена" за производството на автомобила.

Според SEC, публикуваните от Мъск в Twitter планове за производство на автомобили "са могли да въведат инвеститорите в заблуждение".

Съдия Брейер отклони първоначалния иск през август миналата година, но разреши той да бъде подаден отново при условието в него да бъдат направени поправки. От своя страна ''Тесла'' в своя защита съобщи, че тя е коректно е споделяла информация за проблемите около производството на Model 3.

Съдията посочва, че обвиняващите компанията в мошеничество ищци са игнорирали "нееднократните предупреждения на ''Тесла''за производствените рискове при Model 3". Съдебното разглеждане по новия иск от федералната Комисия по ценните книжа и борсите против шефа на Tesla Илън Мъск е насрочено в съда Южния окръг на щата Ню Йорк за 4 април.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във