Банкеръ Daily

Израелският премиер Нафтали Бенет:

Не трябва брутални палачи да имат оръжия за масово унищожение

Израелският премиер Нафтали Бенет

Израел осъди избирането на твърдолинейния съдия Ебрахим Раиси за президент на Иран, заявявайки, че неговото управление ще бъде "режим на брутални палачи", с който световните сили не трябва да водят преговори за нова ядрена сделка, предаде Ройтерс.

Раиси, който е под санкции от САЩ за злоупотреби с човешките права, в събота очаквано си осигури победа на президентските избори след надпревара, белязана от апатия на избирателите заради икономическите затруднения и политическите ограничения, припомня агенцията.

Израелският премиер Нафтали Бенет, който свиква първото заседание на кабинета след встъпването си в длъжност миналата седмица, каза, че Раиси е дошъл на власт благодарение на подкрепата на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, а не в резултат на свободно и всенародно гласуване. Правителственото заседание в Израел бе излъчено по телевизията. "Избирането на Раиси е, бих казал, последният шанс световните сили да се събудят, преди отново да се върнат към ядреното споразумение и да разберат с кого си имат работа", каза Бенет в изявление, което прочете първо на иврит, а след това и на английски.

"Никога не трябва да се допуска режим на брутални палачи да има оръжия за масово унищожение", посочи той. "Позицията на Израел по този въпрос няма да се промени", подчерта Бенет.

В събота неправителствената организация "Амнести интернешънъл" призова да бъде разследвана ролята на Раиси в извънсъдебните екзекуции на хиляди политически затворници през 1988 г., предадоха Ройтерс и Франс прес.

Иранските власти никога не са признавали за масовите екзекуции в годините след победата на Ислямската революция в Иран през 1979 г. и Раиси никога не е правил публични коментари на твърденията за предполагаемата си роля в тези екзекуции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във