Банкеръ Daily

Свят

Не се знае кога ще се възобновят несъществените пътувания до ЕС

Няма единодушие между страните от Европейския съюз кога и как да бъдат разрешени несъществените пътувания през външните граници.

"Повечето страни приветстват предложението на ЕК за общ и съгласуван подход. Някои обаче настояват първо да бъдат възстановени несъществените пътувания през вътрешните граници на ЕС, а едва след това облекчението да засегне и пресичането на външните граници.
Преди отварянето на външните граници ще бъде необходимо страните от ЕС да са осигурили съответните възможности на болниците да поемат нова вълна от епидемията от Ковид-19. Ще бъде необходимо също държавите да могат да извършват масови изследвания за болни и да проследяват хората, с които заразените са общували", обяви Европейската комисия.

Ключова цел в тази посока е постигането на съвместимост между националните приложения за проследяване на контактите на заразените. Това е едно от условията за възобновяването на туристическите пътувания в ЕС. В началото на този месец ЕК призова външните граници на ЕС да останат затворени до 15 юни.

На 9 май Европейската комисия призова за 30-дневно удължаване на забраната за пътуване в ЕС. Европейският съюз запази външните си граници затворени до 15 юни, като се предвижда след това падането на ограниченията за пътуване да се осъществи по поетапен и координиран начин, за да се предотврати втора вълна на епидемия.

Държавите-членки на ЕС затвориха границите си за пътници извън блока през март, в опит да ограничат бързо разпространяващия се COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във