Банкеръ Daily

Аятолах Хаменей:

Не може да се вярва на Великобритания, Франция и Германия

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че не може да се има доверие на трите европейски страни, които участваха в ядреното споразумение с Техеран, от което Вашингтон вече се оттегли, предаде Ройтерс. Опитите им за оказване на натиск няма да се увенчаят с успех, предупреди той.

Хаменей направи това изявление пред хиляди вярващи по време на петъчната молитва. По-рано Великобритания, Франция и Германия задействаха механизма за уреждане на спорове, предвиден в споразумението, което може да доведе до повторно налагане на санкциите на ООН.

Освен това иранският духовен лидер обвини "враговете" на Иран - термин, обикновено визиращ Вашингтон и съюзниците му - че се опитват да използват случайното сваляне на украински пътнически самолет от иранските въоръжени сили, за да отклонят вниманието от публичната демонстрация на скръб след като САЩ ликвидираха иранския генерал Касем Солеймани.

Хаменей подчерта, че катастрофата на украинския самолет е трагедия и заяви, че тя предизвиква дълбока скръб. Враговете на Иран обаче я използват за отклоняване на вниманието от многохилядните демонстрации, последвали смъртта на Солеймани, добави иранският духовен лидер.

Хаменей изрази задоволството си от иранските ракетни удари срещу американски обекти в Ирак.

Според Хаменей иранските удари срещу американски обекти са навредили на имиджа на САЩ като суперсила.

Фактът, че Иран е достатъчно могъщ да нанесе такъв удар на световна сила, е признак за Божията намеса, изтъкна иранският лидер.

Аятолах Хаменей заяви, че убивайки иранския генерал Касем Солеймани, САЩ са убили най-ефективния командир в борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава".

Последният път, когато Хаменей изнесе петъчна проповед, бе през февруари 2012 г. Тогава той нарече Израел "раков тумор" и обеща Иран да подкрепи всеки, който се бори срещу еврейската държава, припомня Асошиейтед прес. При последната си проповед Хаменей предупреди САЩ да не предприемат удари срещу Иран заради ядрената му програма, защото те ще пострадат десет пъти по-сериозно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във