Банкеръ Daily

Свят

Не може да има отлагане на Брексит, ако не е оправдано, обяви Париж

Амели дьо Моншален

Не може да има ново забавяне на Брексит, освен ако това не е оправдано, заяви днес френската министърка по европейските въпроси Амели дьо Моншален.

Изказвайки се пред телевизия BFM, Амели дьо Моншален посочи, че най-лошото по отношение на Брексит е несигурността. Според нея това е дори по-лошо от Брексит без сделка, "където вие поне бихте знаели какво става", предаде БНР.

"Това, което е сигурно, е, че се нуждаем от "Да" или "Не" преди 31 октомври. Не може да има ново забавяне, без то да е оправдано", обясни тя, след като британският премиер Борис Джонсън беше принуден от британските депутати да поиска поредно отлагане на Брексит.

В събота Камарата на общите на Обединеното кралство прие внесената от сър Оливър Летуин поправка, която позволява на британския парламент да откаже одобрение на договорената последна сделка за Брексит, докато не бъде прието законодателството, необходимо за нейното прилагане.

Междувременно Агнес Пание-Рунаше от френското министерство на финансите отбеляза, че Великобритания все още може да напусне Европейския съюз в рамките на следващите 10 дни.

"Не може да се изключи възможността за Брексит в рамките на следващите 10 дни", посочи тя пред Sud-Radio. Тя допълни, че е постигнат общ напредък, но добави, че редица малки френски компании все още трябва да свършат повече работа, за да бъдат готови в случай на Брексит без сделка.

Повод за нейните коментари  е настояването на британското правителство от неделя, че страната може да напусне Европейския съюз на 31 октомври въпреки писмото, което премиерът Борис Джонсън беше принуден от парламента да изпрати до Брюксел искане за отлагане на Брексит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във