Банкеръ Daily

Жозеп Борел

Не икономиката, а отказът от демокрация сближава Русия и Китай

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел

Брюксел  вярва, че настоящото сближаване между Русия и Китай се дължи не толкова на икономически съображения, нито дори на желанието да обединят усилията си в отговор на опитите за натиск от Запад, а заради „общото отхвърляне на демократичните ценности“, коментира върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността  Жозеп Борел в своя блог, цитиран от ТАСС.

„Би било грешка да се изследват отношенията между Москва и Пекин изключително от икономическа гледна точка. Сближаването между Русия и Китай се основава предимно на отхвърляне на демократичните ценности и противопоставяне на това, което те смятат за „намеса“ във вътрешните им дела“, пише Борел.

На 22 март държавите от ЕС наложиха санкции за нарушения на правата на човека срещу 11 души и четири организации, включително от Русия и Китай. На всички тях е забранено да влизат в ЕС, банковите им активи, ако такива бъдат открити, подлежат на замразяване, а на европейския бизнес е забранено да поддържа връзки с посочените юридически лица.

Русия е санкционирана заради нарушаване на правата на  малцинствата в Чечня, а Китай е санкциониран „за преследването на уйгурското мюсюлманско малцинство в Синдзян“.

Целевите санкции на ЕС срещу Китай бяха наложени за първи път от повече от 30 години (от 1989 г., когато ЕС реагира на потушаването на протестите на площад Тянанмън).

Отговорът на Пекин последва същия ден - китайското правителство наложи санкции срещу 10 европейски депутати, учени и политици, както и срещу четири юридически лица, включително Подкомисията на Европейския парламент по правата на човека, заради намеса във вътрешните работи на автономния район Синцзян на КНР. Всъщност Пекин включи в санкционния списък хора, които активно се застъпваха за въвеждането на ограничителни мерки срещу Китай.

Борел нарече ответните санкции на Китай „непропорционални и необосновани, подчертавайки, че те ще попречат на сътрудничеството на ЕС с Китай. Включването на демократично избрани длъжностни лица и независими изследователи в китайския санкционен списък заради тяхната критика към Китай само подчертава нашите различия, когато става въпрос за демократични принципи и основни свободи“, заключава Борел.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във