Банкеръ Daily

Свят

Не е сигурно, че новото правителство на Германия ще спре "Северен поток - 2"

Процесът по сформиране на следващата управляваща коалиция в Германия може да се затегне и едва ли бъдещото правителство ще  може да спре  "Северен поток - 2". Такова мнение изразява председателят на комисията по икономика и енергетика в Бундестага Клаус Ернст.

"Аз считам като нереалистично това, че бъдещото федерално правителство ще може да спре  проекта, даже ако би поискало да направи това. Аз се радвам, че проектът се приближава към своето завършване", е казал той. По думите на представителя на Лява партия, той "не мисли, че новото правителство в Германия ще бъде сформирано до декември".

На 26 септември в Германия ще се проведат избори за Бундестаг, по резултатите от които в страната ще се сформира  ново правителство и нов канцлер. Вероятно, в състава  на кабинета ще влязат и "зелените", които са  противници на "Северен поток - 2". Сегашното правителство начело с Ангела Меркел смята, че проектът трябва да се  дострои.

Строителството на  "Северен поток - 2" напълно беше завършено на 10 септември. За да започнат доставките, операторът на проекта трябва да представи в община Щралзунд сертификати за съответствие на техническите норми. Още ще трябва да получи и  регистрация като независим транспортен оператор - Федералната мрежова агенция (Bundesnetzagentur) трябва издаде документа до 8 януари 2022 годинаа. Това ведомство не може да забрани пропускането на природен газ, но ако то започне преди получаването на регистрация, то на оператора ще бъде наложена глоба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във