Банкеръ Daily

Никола Димитров:

Не е приятелски да се поставя под въпрос езикът на съседа

Никола Димитров

За първи път от няколко години ЕС успя да постигне консенсус, за да потвърди посветеността си на разширяването, заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров в интервю за радио Би Би Си, цитирано от агенция МИА. На предишните срещи на високо равнище - в Загреб и в София, се говореше само за европейската перспектива, продължи той.

"В този смисъл сега поне имаме политически сигнал, но това, което ще е необходимо, за да се върне вярата на хората, че това всъщност е възможно, че наистина има европейско бъдеще за нашия регион, освен добрите думи, е действие. Вероятно най-големият обрат към връщане на пътя ще бъде начало на преговори за присъединяване с моята страна Северна Македония, и с Албания", каза той.

Във връзка с българската блокада пред започване на преговори с ЕС Димитров казва, че "в Европа на 21 век въпросът за езика, на който говорим, тоест за майчиния език на етническите македонци, на който говорим, е въпрос на хората в страната, а не въпрос на друга страна, нито въпрос на някоя международна организация".

"Инвестирахме много в нашите отношения с България, подписахме Договора за приятелство, казвайки всъщност - ние, правителствата ще работим, гледайки към бъдещето, за да увеличим сътрудничеството си, България ще ни помогне по пътя на европейска интеграция, а за историческите въпроси формирахме Комисия от историци, за да разговарят за онези части от нашата история, които са общи и които свързват двата народа, двете страни", каза Димитров.

Той обаче добави, че "България прави трудно приятелството", което установихме, тъй като, както каза, "не е приятелски да поставяте под въпрос езика на вашия съсед".

"Не е много приятелски да се блокира нещо, което е толкова важно за хората в Северна Македония - нашето европейско бъдеще. Наистина е трудно по някакъв начин да продължите да ги наричате приятели", каза Димитров.

Той подчерта, че решението на спора с България трябва да бъде европейско.

Във връзка със становището на други членки на съюза за разширяването, например на Нидерландия и Франция и тяхната загриженост за върховенството на закона, Димитров каза, че въпросът на техните лидери е легитимен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във