Банкеръ Daily

Свят

Навални закрива антикорупционната си фондация заради големи глоби

Руският опозиционен политик Алексей Навални каза днес, че ще закрие своята антикорупционна фондация заради големите глоби, наложени й от съда заради нейни разследвания, предаде Ройтерс. Навални увери обаче, че ще се опита да поднови дейността на фондацията си под ново име.

Фондацията на Навални е специализирана в публикуването на разследвания за случаи на корупция от страна на висши руски представители, както тя твърди. Хората, станали обект на нейните разследвания, обаче понякога оспорваха нейните изводи и предприемаха съдебни действия. Някои от тези съдебни действия приключиха с налагане на глоби на фондацията.

Днес Навални заяви, че последните съдебни глоби, възлизащи на 88 милиона рубли (1,23 милиона долара) са били и "последната капка в чашата на търпението за фондацията".

"Какво да направим? Всичко, което ние имахме, вече беше конфискувано при предишни полицейски операции. Сега те ще ни отнемат и самата фондация", каза Навални.

Той заяви, че няма друга опция освен закриване на фондацията и после подновяване на нейната дейност, но под друго име. Навални каза, че новата фондация ще бъде регистрирана като ново юридическо лице и призова нейните поддръжници да се запишат отново в нея. Опозиционерът заяви, че негови привърженици вече са дарили около 6 милиона рубли за един месец.

Руските власти често пъти претърсваха офисите на фондацията на Навални. Те замразиха нейни банкови сметки, а нейни служители и доброволци редовно бяха задържани заради участие в протести.

Facebook logo
Бъдете с нас и във