Банкеръ Daily

Свят

Навални планира да се завърне в Русия

Руският опозиционен лидер Алексей планира да се завърне в Русия веднага след като състоянието му позволи да бъде изписан. 

В момента той се лекува в болница в Германия, където постепенно се възстановява.

Най-големият критик на Владимир Путин прекара 20 дни в кома. Вчера стана ясно, че той вече може да става от леглото си и да прави кратки разходки. Навални е в добро състояние, знае къде е и какво му се е случило.

Той обаче отказва да сътрудничи на руските служби, които настояват за съвместно разследване на отравянето му.

Вчера френският президент Еманюел Макрон последва примера на Германия, САЩ, Европейския съюз и Г-7 и поиска от руския президент Владимир Путин яснота за случилото се с Навални.

В телефонен разговор с руски си колега Макрон е настоял "за пълно и незабавно изясняване" на "опита за убийство" на Навални, който определи като "отравяне", посочи френското президентство.

"Русия трябва да осветли случая при убедително и прозрачно разследване", е заявил Макрон пред Путин. Френският президент уточнил, че след собствени анализи Франция споделя заключенията на няколко европейски партньори, че става въпрос за отравяне с невротоксичния агент "Новичок".

Преди разговора на Макрон с Путин Франция изказа позиция по случая в рамките на Г-7 и ЕС на равнище външни министри.

По-рано днес Берлин съобщи, че френски и шведски лаборатории са потвърдили, че Навални е станал жертва на невротоксичен агент от типа "Новичок".

Отговаряйки на Макрон, Путин осъди необоснованите обвинения срещу Русия за предполагаемото отравяне на Навални. В телефонния разговор с френския си колега той определи като "неуместни голословните и неоснователни обвинения срещу руската страна" и отново настоя Берлин да предостави "биологичните проби", въз основа на които германските специалисти са заключили, че става дума за "Новичок".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във