Банкеръ Daily

Свят

Навални има срок да се върне в Русия до днес, иначе го чака затвор

Русия даде снощи ултиматум на Алексей Навални да се върне от Германия до днес или в противен случай го чака затвор.

Федералната служба за изпълнение на наказанията обвини в понеделник Навални, че нарушава задълженията си, произтичащи от условната присъда, която получи през 2014 г. Критикът на Кремъл бе осъден условно на три години и половина затвор по дело за присвояване на пари, което според активиста е политически мотивирано.

В понеделник му е била изпратена призовка да се яви в инспекцията, защото в противен случай, съгласно руския наказателен кодекс, условната му присъда може да бъде заменена с ефективна.

В съобщението не се посочва краен срок, в който Навални да направи това. Опозиционерът обаче публикува скрийншот на съобщението до адвоката му, в което се казва, че му се дава време до вторник в 9 часа да се яви в службата в Москва.

По-рано миналата седмица стана ясно, че Русия е започнала наказателно преследване срещу Любов Собол, съюзничка на Навални, обвинявана в насилствено нахлуване заради опита ѝ да почука на вратата на предполагаем агент на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), за когото Навални твърди, че е бил част от заговор за убийството му.

Привърженици на Навални твърдят, че Собол позвънила на вратата на агента в понеделник вечер. Преди това Навални обвини агента, че е участвал в заговор за отравянето му с невропаралитичен агент от семейството на новичока през август.

Facebook logo
Бъдете с нас и във