Банкеръ Daily

Свят

Навални е имал панкреатит, обяви руската полиция

Руската полиция каза, че опозиционерът Алексей Навални, лекуван в Германия, след като се почувства зле по време на полет в Сибир, е страдал от панкреатит, и така отново отхвърли твърденията, че той е бил отровен.

"Окончателната диагноза бе поставена от лекарите, взимайки предвид няколко химически и токсикологични изследвания: нарушение на глуцидния метаболизъм, хроничен панкреатит с нарушение на някои функции", заяви днес пресслужбата на сибирския клон на руската полиция. "Диагнозата за отравяне не е потвърдена", се казва в изявление на пресслужбата.

В края на август Навални се почувства много зле по време на полет от Сибир за руската столица. След два дни в местна болница бе разрешено той да се лекува в Германия. Според три европейски лаборатории, чиито заключения бяха потвърдени от Организацията за забрана на химическите оръжия, Навални е бил отровен от невротоксичния агент от групата Новичок - вещество, разработено по съветско време.

Навални все още се възстановява в Германия, след като беше изписан от берлинска клиника. Той директно обвини президента на Русия Владимир Путин, че стои зад отравянето му. Москва отрича.

Руските власти представиха няколко версии за случилото се с Навални, според които ту отричат, че е бил отровен, ту твърдят, че зад това стоят близки на Навални или западни тайни служби.

Днес директорът на службата за външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че ако Навални бе умрял, той щеше да се превърне в жертва, която да бъде от полза за западняците, за да дадат нов тласък на протестното движение в Русия.

В отговор на това Навални написа, че Наришкин е глупак, и каза, че е "тъжно да видиш в какво се е превърнало руското разузнаване". "Странно е, че в един и същи ден Наришкин казва, че съм бил отровен от страни от НАТО, и после идва тази история с вътрешното министерство, което твърди, че не е имало отравяне", заяви Навални в Туитър. "Вероятно страни от НАТО са ме убедили да спазвам убийствена диета", иронизира той, имайки предвид една от версиите на Москва, че проблемите му се дължали на небалансирано хранене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във