Банкеръ Daily

Свят

Навални диша сам, публикува снимка

Блогърът Алексей Навални съобщи, че след излизането си от комата в берлинската клиника "Шарите" диша самостоятелно. 

"Здравейте, това е Навални. Всички ми липсвате" заяви той, обръщайки се към последователите си в Инстаграм. "Все още не мога да правя почти нищо, но вчера можах да дишам сам целия ден. Напълно сам. Никаква странична помощ не използвах, даже най-прост вентил в гърлото. Много ми хареса", добави той в социалната мрежа.

Опозиционният политик публикува и снимка от болничната си стая, на която е заобиколен от семейството си.

Говорителката на Навални Кира Ярмиш заяви в Туитър, че той планира да се върне в Русия от Германия, където се лекува от отравяне. "Ще потвърдя отново за всички: изобщо не са обмисляни други варианти", подчерта тя.

Навални беше приет в болница в Омск на 20 август, след като се почувства зле по време на пътуване със самолет от Томск за Москва. Той изпадна в кома, беше включен към апарат за изкуствено дишане и транспортиран в берлинската болница "Шарите". На 2 септември германското правителство заяви, че направените изследвания доказват, че опозиционерът е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок", създадено през 70-те години от СССР.

По-късно Берлин съобщи, че три европейски лаборатории, включително френска и шведска, са потвърдили тези резултати.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва е готова за всестранно сътрудничество с Берлин. Той подчерта, че до транспортирането на Навални в Германия в организма му не са били открити никакви отровни вещества, припомня ТАСС.

Междувременно в телевизионно интервю руският външен министър Сергей Лавров заяви, че западните страни са преминали границите на разумното по случая "Навални".

Нашите западни партньори преминаха всички граници на разумното по случая "Навални", заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Според него инцидентът с опозиционера ще бъда използван като повод за нови санкции срещу Русия.

"Ако не беше Навални, щяха да измислят нещо друго като повод за въвеждане на допълнителни санкции", посочи Сергей Лавров в интервю телевизия RTVI, която се излъчва на руски и английски език в десетки страни по света. Той за пореден път попита защо германските власти все още не са отговорили на изпратеното от руската генерална прокуратура на 27 август запитване в рамките на двустранния механизъм за правна помощ.

Лавров напомни, че руските правоохранителни органи са извършили предварителна проверка по случая "Навални", но не са намерили основания за започване на наказателно производство.

"Ние нямаме право да се съмняваме в тяхната правота и професионализъм, а те се осмеляват да се съмняват в професионализма на нашите лекари и следователи", каза руският министър на външните работи и обвини западните държави във високомерно отношение към Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във