Банкеръ Daily

Свят

НАТО: Заплахите на Путин са неприемливи

НАТО отхвърля като недопустими заплахите на руския президент Владимир Путин да насочи оръжия към ключови центрове на западния алианс, заяви днес говорител на НАТО, цитиран от ДПА.

В днешното си обръщение към руския парламент Путин предупреди, че ако САЩ разположат ракети в близост до Русия, Москва ще бъде принудена да реагира по същия начин. Ако това се случи, Русия няма да атакува само площадките с ракети, които ни заплашват, но и местата, където се вземат решенията във връзка с тези ракети, заплаши той.

В изявление говорителят Пиърс Казалет призова Русия "да се съсредоточи върху спазването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег". Противорактетните системи "Иджис ашор" в Румъния и Полша са "напълно съвместими" с това споразумение от 1987 г., подчерта той. 

Казалет нарече руските твърдения, че противоракетните системи на НАТО в Източна Европа нарушават договора, "безсрамен опит да отклонят вниманието" от нарушенията на Русия.

"НАТО няма намерение да разполага в Европа нови ядрени оръжия с наземно базиране", каза говорителят на северноатлантическия съюз в отговор на днешната реч на Путин пред руския парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във