Банкеръ Daily

Йенс Столтенберг:

НАТО запазва силната си подкрепа за Украйна

Всички 29 държави от НАТО запазват силната си подкрепа за Украйна. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти днес, часове след разпространяването на нови свидетелства от посланика на САЩ в ЕС Гордън Сандланд за обвързване на подкрепата от Вашингтон за Киев с разследване на украинските власти срещу политически съперници на президента Доналд Тръмп.

Няма да се произнасям по въпроси, свързани с вътрешната политика на САЩ, както и по процеси в Конгреса. Северноатлантическият съвет (посланиците на държавите от НАТО - бел. кор.) посети Киев преди седмица, допълни Столтенберг.

Той посочи, че посланиците са изразили силна подкрепа за украинските власти. По неговите думи се обмисля как помощта за Украйна да бъде увеличена.

Според разпространените свидетелства на посланик Сандланд, той казал на високопоставен украински представител, че военната помощ от САЩ няма да бъде отпусната, докато Украйна не направи "изявление срещу корупцията". Сандланд е сред свидетелите в процедурата за отстраняване на президента Тръмп от поста заради телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски.

В този разговор Тръмп и Зеленски обсъждат работата на украинската прокуратура и военната помощ от Вашингтон за Украйна. Разговорът засяга разследването срещу Хънтър Байдън - син на вероятния съперник на Тръмп в предстоящите президентски избори в САЩ Джо Байдън. Хънтър Байдън е бил в борда на директорите на украинска газова компания, разследвана за корупция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във