Банкеръ Daily

Свят

НАТО свиква спешна среща за Афганистан на 20 август

Западните държави евакуират своите граждани и персонала на посолствата си.

Външните министри на НАТО ще обсъдят ситуацията в Афганистан на онлайн среща на 20 август. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг обяви това в сряда, 18 август.

"Свиках извънредна онлайн среща на външните министри на НАТО този петък, за да продължа нашето тясно сътрудничество и да обсъдим нашия съвместен подход към ситуацията в Афганистан“, написа Столтенберг в Tуитър. 

На 17 август ситуацията в Афганистан беше обсъдена от външните министри на ЕС, които признаха, че талибаните са спечелили войната в размирната страна и е необходимо да се започне диалог с тях. В сряда ЕС провежда спешна видеоконферентна среща на министрите на вътрешните работи, за да обсъди миграционните последици от кризата в Афганистан. На 19 август комисията по външни работи на Европейския парламент ще заседава на извънредна среща по темата в Брюксел.

Талибаните превзеха в Кабул без бой на 15 август и поеха пълен контрол над града в рамките на часове. Афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че подава оставка, за да предотврати кръвопролития, и напусна страната. Западните държави евакуират своите граждани и персонала на посолствата си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във