Банкеръ Daily

Свят

НАТО ще възпира Русия с 3500 войници

Укрепването на отбранителната мощ на НАТО в Източна Европа може да включва до 3500 войници. Това каза днес британският външен министър Филип Хамънд пред репортери в Брюксел, като подчерта, че те няма да са агресивни спрямо Русия, предаде Ройтерс.

По думите му бъдещите възпиращи сили на алианса в Полша и балтийските страни ще играят ролята на "опъната жица" от детектор на движение, за да алармират НАТО за всяка потенциална заплаха. "Изглежда това ще бъдат четири, може би пет батальона [. . .] и целта на тази формирования е да действат като опъната жица", каза Хамънд след среща на външните министри на страните от пакта. Той подчерта, че бъдещият корпус по границата с Русия, чието командване ще споделят Великобритания, Германия и САЩ, "не възнамерява да бъде агресивен".

Очаква се следващия месец натовските министри на отбраната да определят числеността на възпиращите сили. НАТО даде ясен знак, че няма да разполага голям брой войници за постоянно, за да не провокира Кремъл. Дипломатически източници от алианса казват, че вероятно САЩ ще командват два батальона, Великобритания и Германия - по един, а възможни кандидати да оглавят петия са Дания, Испания, Италия или Холандия.

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа днес законодателния акт, който регулира пребиваването на територията на страната на чуждестранни войски, вкл. натовските Сили за свръхбързо реагиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във