Банкеръ Daily

Свят

НАТО: Ще съдим по действията на Русия, защото много пъти лъга

Русия многократно лъга за намеренията си, затова ще съдим по действията, а не по думите. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция при представянето на годишния доклад за дейността на алианса.

Нашето разузнаване показва, че руските сили в Украйна не се изтеглят, а се препозиционират в опит да се подсилят за нови действия в Донбас, уточни той по повод заявките на Москва на преговорите в Турция.

Виждаме слабо желание от руска страна за намиране на политическо решение, Москва не променя основната си цел за постигане на военен изход. Можем да очакваме допълнителни настъпателни действия, с още повече страдание. НАТО многократно повтаряше, че Русия се подготвя за пълномащабно нападение в Украйна. Положихме всички усилия за диалог с Русия, но Москва реши да прекъсне дипломатическите връзки, добави Столтенберг. Той нарече руското нападение потресаващо и жестоко, но не и изненадващо.

Русия трябва да прекрати тази безсмислена война, да изтегли всичките си сили от Украйна и да преговаря добросъвестно, настоя генералният секретар. Той добави, че страните от НАТО ще доставят оръжие за Украйна, докато е необходимо. По неговите думи употребата на химическо оръжие във войната е "напълно неприемливо".

Черно море е от огромна стратегическа важност за НАТО, включително защото там се намират украинските пристанища за износ на зърно за целия свят. Блокирането на тези пристанища повишава световните цени на храните, посочи той.

Столтенберг съобщи, че одобрението за алианса в страните от НАТО расте, като 81 на сто подкрепят взаимодействието в отбраната между Европа и Северна Америка, 62 на сто са за оставане в пакта, а едва 11 на сто са на противното мнение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във