Банкеръ Daily

Свят

НАТО се закани на страните, които укриват киберпрестъпници

Пробивът в сървър на "Майкрософт" е засегнало сигурността на хиляди съобщителни мрежи по света, включително на институциите на ЕС. 

НАТО обяви в понеделник, 19 юли, готовност да използва всичките си възможности, за да възпира, защитава и противодейства срещу заплахите в интернет. Алиансът изрази подкрепа за извода към САЩ, Канада и Великобритания, които пострадаха от проникването в сървър на "Майкрософт", довело до значителни щети. Предполага се, че това е дело на Китай.

Пробивът в сървър на "Майкрософт" е засегнало сигурността на хиляди съобщителни мрежи по света, включително на институциите на ЕС.  Авторството на атаките се приписва на хакерски групи, известни като Advanced Persistent Threat 40 и Advanced Persistent Threat 31, за които се казва, че са били водени от територията на Китай с цел кражба на интелектуална собственост и шпионаж.

"Осъждаме такива злонамерени действия, които целят да подкопаят и навредят на евроатлантическата сигурност, и да нарушат всекидневието на нашите граждани. НАТО е място за политически съвещания и за обмисляне на възможни съвместни отговори. НАТО има решимост да използва всичките си способности, по всяко време, за възпиране, защита и противодействие на всякакви кибер заплахи, в съответствие с международното право, се посочва в изявление на НАТО.

Пактът отбелязва, че необходимите действия ще бъдат насочени срещу държавни и недържавни извършители, включително финансирани от държава.

"Призоваваме всички страни, в това число Китай, да спазват своите международни задължения и да действат отговорно, включително в киберпространството. Потвърждаваме своята готовност да поддържаме конструктивен диалог с Китай, въз основа на нашите интереси, в области като кибер заплахите и общите предизвикателства", се допълва в изявлението.

Европейската комисия настоя Китай да пресече злонамерените дейности в интернет, но не посочи Пекин като пряк виновник за удара по сървъра на "Майкрософт". Говорител точни, че засега не се подготвят санкции срещу Китай по този повод.

"ЕС категорично осъжда тези действия, които противоречат на правилата за отговорно държавно поведение, одобрени от всички страни в ООН. Продължаваме да настояваме властите в Пекин да се придържат към тези правила и да не позволяват територията на Китай да се използва за злонамерени кибер дейности, и да предприемат всички подходящи мерки за разследване по тези случаи", заяви върховният представител за външната политика на Съюза Жозеп Борел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във