Банкеръ Daily

Свят

НАТО: Русия няма да успее да ни раздели

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Най-силното послание на НАТО към Русия е, че сме единни и няма да успее да ни раздели, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг преди началото на днешната среща на върха на алианса в Брюксел, съобщи Ройтерс.

Русия, промените в климата, Афганистан и новите технологии са част от темите, които ще доминират разговорите между лидерите. Те ще обсъдят и стратегическата визия за дългосрочно адаптиране на Алианса към новите предизвикателства, както и прилагането на стратегия "НАТО 2030". Очакванията са, че лидерите от НАТО ще поискат уверения от американския президент Джо Байдън, че след четиригодишното напрежение при предшественика му Доналд Тръмп, сега алиансът може да разчита на подкрепата на своя най-могъщ член - Съединените щати. 

"Важно е НАТО и Русия да запазят диалога помежду си и да постигнат допълнителен напредък в контрола над въоръжаването. Отношенията с Москва са в най-ниската си точка от края на Студената война заради руското агресивно поведение, което включва хибридни действия, кибер атаки и отравяния, включително на територията на НАТО", подчерта Столтенберг и допълни, че участниците в срещата ще обсъдят предстоящия в сряда разговор в Швейцария между президентите на САЩ Джо Байдън и на Русия Владимир Путин. 

Столтенберг беше категоричен, че нито Русия, нито Китай са врагове на НАТО. Проблемът е, че двете страни създават предизвикателства пред сигурността с разгръщането на военна мощ и по този въпрос алиансът трябва да вземе отношение. Той отбеляза, че Китай инвестира и опитва да контролира важна инфраструктура в рамките на НАТО, например в развитието на далекосъобщителните мрежи от пето поколение. 

На срещата на върха ще бъдат приети и решения за подобряване на отбранителните способности в Космоса и онлайн. Ще бъде одобрено създаването на общ фонд в подкрепа на изследвания за развитие и внедряване на най-нови технологии в отбраната. Участниците ще разговарят за задълбочаване на взаимодействието с ЕС в областта на сигурността и ще приемат решения за повишаване на защитата на важна инфраструктура и на снабдителните вериги.

Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в срещата в Брюксел. Очаква се по време на форума президентът  да проведе двустранни срещи с други лидери на страните-членки.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във