Банкеръ Daily

Свят

НАТО: Русия може да създаде претекст за инвазия в Украйна

НАТО се опасява, че Русия може да се опитва да създаде претекст за инвазия в Украйна, заяви днес генералният секретар Йенс Столтенберг, коментирайки съобщенията за обстрел през линията на прекратяване на огъня в източния регион на  Украйна Донбас., съобщи Ройтерс.

"Обезпокоени сме, че Русия се опитва да създаде претекст за въоръжено нападение срещу Украйна, все още няма нито яснота, нито сигурност относно руските намерения", каза Столтенберг след двудневната среща на министрите на отбраната на НАТО в централата на алианса в Брюксел.

Русия разполага с всичко необходимо, за  да започне пълномащабна инвазия в Украйна в кратък срок“, допълни Столтенберг.

"Те разполагат с достатъчно войски, достатъчно възможности да започнат пълномащабна инвазия в Украйна с много малко или никакво време за предупреждение", каза той пред репортери в централата на алианса в Брюксел. "Именно това прави ситуацията толкова опасна", добави той.

Оставаме открити за добронамерени разговори с Русия, заяви още Столтенберг. Продължаваме дипломатическите усилия за мирно решение на кризата с Украйна, добави той. По неговите думи, въпреки изявленията на Русия досега не се наблюдава изтегляне на струпаните по украинската граница руски военни сили. Призоваваме Русия да направи това, което заявява, и да изтегли военните сили от границите с Украйна - това е първа крачка към мирно политическо решение, добави Столтенберг.

Той съобщи, че на днешната среща е било потвърдено решението вратите на НАТО да останат отворени за бъдещо разширяване. Не може да има решения за Украйна и Грузия без участието на тези страни, посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във