Банкеръ Daily

Свят

НАТО: Пътят към мира в Афганистан ще е дълъг и труден

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че пътят към мира в Афганистан ще е дълъг и труден, предадоха Франс прес.

Столтенберг каза това в интервю за агенцията в хърватската столица Загреб, където участва в среща на министрите на отбраната на държавите членки на Европейския съюз, 22 от които членуват и в НАТО.

"Трябва да се приготвим за разочарования", предупреди генералният секретар на Алианса.

Мирният процес в Афганистан с всеки изминал ден изглежда все по-хипотетичен след решението на талибаните да сложат край на частичното примирие, което позволи подписването на 29 февруари в Доха на мирното споразумение със Съединените щати, отбелязва Франс прес.

Американските въоръжени сили съобщиха, че са нанесли вчера въздушен удар срещу талибаните (първия след подписването на споразумението в Доха), за да защитят афганистанската армия от нападения на бунтовниците.

"Подписаното в събота споразумение бе първата важна крачка, но това е само първата крачка. Няма алтернатива. Единственият начин да се намери мирно решение е договарянето на споразумение и диалог с талибаните", подчерта Столтенберг.

Той заяви, че НАТО ще запази присъствието си в Афганистан и ще продължи да обучава, да съветва и да помага на афганистанските сили за сигурност.

Алиансът осъжда въздушните удари, нанасяни от сирийските правителствените сили на територията на Сирия, каза Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Ние осъждаме бомбардировките, които извършват режимът на (сирийския президент Башар ал) Асад и Русия в Сирия. Подобни действия водят до засилване на потока от бежанци към Турция, подчерта той.

НАТО ще проведе планираните си военни учения, включително тези в Италия, въпреки притесненията, провокирани от епидемията от коронавируса, каза Столтенберг пред Франс прес.

Алиансът е планирал за тази година над 20 военни учения, сред които "Дифендър 2020", в рамките на което 20 000 американски войници ще бъде разположени в Европа.

НАТО разработва планове за действия в случай на извънредни ситуации, причинени от епидемията. За момента обаче се предвижда ученията да бъдат проведени по план, каза Столтенберг.

В Италия, която е европейската страна, засегната най-сериозно от коронавируса, се провежда военноморското учение на НАТО "Дайнамик Манта", в което участват десет страни членки на алианса, а в неделя се очаква там да започне петдневно учение за електронна война.

Facebook logo
Бъдете с нас и във