Банкеръ Daily

Свят

НАТО призова за незабавно освобождаване на задържаните в Минск

Посланиците на държавите от НАТО решително осъждат принудителното отклоняване към Минск на полета на "Райънеър" между Атина и Вилнюс на 23 май, и призовават за незабавно и безусловно освобождаване на задържаните пътници Роман Протасевич и София Сапега. Това се посочва в изявление на Северноатлантическия съвет.

Това неприемливо действие е тежко нарушение на правилата за гражданското въздухоплаване, което създава заплаха за живота на пътниците и екипажа на самолета. Подкрепяме призивите за спешно независимо разследване, включително от Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO). Подкрепяме мерките, предприети от държавите от НАТО заедно и едностранно, се допълва в изявлението.

Задържането на Протасевич е в разрез с принципите на дисидентството и свободата на медиите. Държавите от НАТО призовават Беларус да спазва основните човешки права и свободи, както и да следва международният ред, се допълва в текста. Посланиците изразяват съпричастност с Латвия заради определеното като неоправдано прогонване на латвийски дипломати от Минск.

Беларуската опозиция се готви да организира нова вълна от антиправителствени протести в Беларус, каза днес живеещата в изгнание опозиционна лидерка Светлана Тихановска, цитирана от Ройтерс.

Масовите протести избухнаха срещу беларуския президент Александър Лукашенко миналото лято, след като той се обяви за победител на президентските избори, които неговите опоненти определиха като манипулирани. Протестите обаче отслабнаха след предприетите масови репресии от страна на властите.

"Няма какво повече да чакаме, трябва да спрем терора веднъж завинаги", посочи Тихановска в изявление в социалните мрежи.

Тя говори днес по видеоконферентна връзка пред комисията по външни работи на Европейския парламент, призовавайки Европейския съюз да не се ограничава само до санкции срещу Минск заради инцидента с отклонения самолет на "Райънеър", отбелязва ТАСС.

"Сега призовавам Европейския парламент да направи всичко, за да не се ограничава реакцията на международната общност само до инцидента със самолета. Лукашенко превръща страната ми в Северна Корея. Призовавам ЕС да продължи политиката за непризнаване на Лукашенко", каза Тихановска. Тя прикани ЕС колкото се може по-скоро да приеме четвърти пакет санкции срещу Минск и да започне да подготвя пети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във