Банкеръ Daily

Свят

НАТО призова талибаните да спрат нападенията

НАТО определи ситуацията със сигурността в Афганистан като "трудна и предизвикателна" и призова талибаните да спрат нападенията, предаде ДПА.

"Споделяме дълбоката тревога, изразена от Съвета за сигурност на ООН във връзка със увеличаването на насилието в резултат на военното настъпление на талибаните, включително нападенията срещу цивилни, и съобщенията за други сериозни нарушения на човешките права", каза представител на НАТО в Брюксел, като подчерта, че няма военно решение на конфликта.

"Талибаните трябва да разберат, че никога няма да бъдат признати от международната общност, ако отхвърлят политическия процес и се опитват да установят контрол със сила. Те трябва да спрат своите нападения и добросъвестно да участват в мирни преговори", заяви той.

Служителят призова за "приобщаващ мирен процес, ръководен от афганистанците и приет от тях".

Подобен мирен процес е необходимо да доведе до спешен напредък към прекратяване на огъня и политическо уреждане, което да сложи край на насилието, да защитава човешките права в Афганистан, в частност на жените, децата и малцинствата, да подкрепя върховенството на закона и да гарантира, че страната никога повече няма да служи за убежище на терористи.

"Призоваваме всички регионални играчи да изпълняват конструктивна роля, тъй като един стабилен и сигурен Афганистан е от полза за всички", каза служителят на НАТО пред ДПА.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че пратеникът на щатите в Афганистан Залмай Халилзад е заминал за Катар, където да окаже натиск над талибаните, за да спрат офанзивата си и да преговарят за политическо споразумение, съобщи Ройтерс.

Талибаните контролират столиците на шест провинции в Афганистан. 

Ситуацията със сигурността в Афганистан не върви в правилната посока, заяви по-рано Пентагонът, след като талибаните взеха под контрол столиците на шест провинции в страната. Говорителят на военното министерство Джон Кирби заяви, че САЩ са дълбоко загрижени за тази тенденция, но че силите за сигурност на Афганистан са способни да се борят с бунтовниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във