Банкеръ Daily

Свят

НАТО предупреждава за тежки боеве в Донбас до седмици

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди днес, че макар украинските военни да карат Русия да промени военните си планове, Москва не се отказва от целите си в Украйна и след няколко седмици може да се очакват тежки сражения за пълното завземане на Донбас.

По неговите думи тези седмици ще бъдат използвани за прегрупиране, презареждане и подмяна на състава на руските въоръжени сили. През това време е важно съюзниците да осигурят още подкрепа за Украйна, заяви той.

В северната част на Украйна руснаците се провалиха, целта беше завземането на Киев за дни, посочи генералният секретар. Той изрази очакване на предстоящото тази седмица двудневно заседание на външните министри от НАТО в Брюксел да бъдат обсъдени възможностите за допълнителна подкрепа за украинците.

По неговите думи вероятно ще бъдат осигурени още противотанково въоръжение и средства за противовъздушна отбрана. Трябва да продължим с оказването на огромен натиск над руския президент Владимир Путин, посочи генералният секретар.

Столтенберг се позова на данни от различни източници, които доказват, че зверствата в Украйна са извършени там, където руските сили са имали контрол. Той изрази опасение, че още подобни картини ще бъдат видени и още масови гробове ще бъдат открити, след като украинските сили получат достъп до тези места.

Това е непоносима жестокост, каквато Европа не е виждала от много десетилетия. Взимането на прицел и убийството на цивилни е военно престъпление, заяви Столтенберг.

Путин е отговорен, той избра да води тази война, носи отговорност за жестокостите, за жертвите и останалите поражения в Украйна. Нашата отговорност е да подкрепим украинците, както правим от години, добави той.

Действията на Русия създават заплаха за всеки от нас. НАТО има отговорността да не допуска конфликтът да излезе от границите на Украйна, иначе ще има още повече смърт и разруха. Никога няма да признаем незаконно завзети украински територии, заяви Столтенберг.

Той посочи, че украинският президент Володимир Зеленски и украинците трябва да преценят какви условия приемат за сключване на мирно споразумение. Столтенберг добави, че обстановката на бойното поле влияе на преговорите с Москва.

Генералният секретар изрази очакване на заседанието на министрите да бъдат взети решения за подкрепа на партньорите на НАТО, които са уязвими на руските заплахи и опити за намеса, сред които посочи Грузия и Босна и Херцеговина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във