Банкеръ Daily

Свят

НАТО поиска от Русия да сътрудничи в международно разследване по случая с Навални

Йенс Столтенберг

Съюзниците от НАТО се споразумяха, че Русия трябва да сътрудничи пълноценно в ръководеното от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) разследване на отравянето на руския опозиционер Алексей Навални. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

"Всяко използване на химическо оръжие показва пълно неуважение към човешкия живот и е неприемливо нарушение на международните норми и правила", каза Столтенберг след заседание на посланиците на страните членки. По думите му държавите от НАТО са се съгласили, че "сега Русия трябва да отговори на много сериозни въпроси" и трябва "пълноценно да сътрудничи" с ОЗХО в "безпристрастно международно разследване".

Генералният секретар на пакта посочи, че съюзниците призовават Москва да предостави на ОЗХО цялата информация за програмата "Новичок". "Отговорните за тази атака трябва да бъдат предадени на правосъдието", подчерта той, добавяйки, че отново сме свидетели на нападения срещу "опозиционни лидери и критици на руския режим", някои от които "даже са убити".

Facebook logo
Бъдете с нас и във