Банкеръ Daily

Свят

НАТО подкрепя удължаването на договора СТАРТ

НАТО подкрепя удължаването на действието на договора СТАРТ между САЩ и Русия за контрол над въоръжаването. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в навечерието на двудневното виртуално заседание на министрите на отбраната на страните от алианса.

Приветствам напредъка от последните дни, добави той по повод съобщенията, в които Вашингтон подкрепи предложението на Москва да се удължи с една година действието на последния голям двустранен договор за контрол на нападателните оръжия. Столтенберг отбеляза, че в последните 30 години страните от НАТО са съкратили с над 90 на сто оръжията, обхванати от договора.

По неговите думи предстои страните от алианса да обсъдят въпроса за новото въоръжение на Китай и Русия, способно да заглушава, заслепява и сваля спътници от орбита. Той потвърди, че министрите на отбраната от пакта ще подкрепят създаването на нов център за космическа защита в базата "Рамщайн" в Германия.

Министрите ще обсъдят също въпросите за сигурността на веригите на снабдяване, възможностите за използване на цивилна инфраструктура при военни действия, опасностите от чуждестранната собственост, развитието на далекосъобщителните мрежи от пето поколение (5G). Предвижда се те да одобрят решение за разширяване на мисията на НАТО в Ирак.

В Афганистан НАТО разполага с около 12 000 служители и по-нататъшни промени ще бъдат съобразени с условията на място, посочи Столтенберг. Той призова талибаните да намалят насилието, да прекъснат връзките си с Ал Каида и с други терористи, да преговарят добросъвестно. Генералният секретар отбеляза, че наскоро бе одобрено финансирането до 2024 г. за афганистанското правителство.

Загрижен съм от последиците от решението на Турция да се въоръжи с руските противоракетни системи С-400. Заявявал съм това неколкократно, включително при посещенията ми в Анкара, посочи Столтенберг. Той добави, че тези системи са несъвместими с противовъздушната отбрана в НАТО. Подкрепям търсенето на решение, обсъжда се доставката на ракети "Пейтриът" (за Турция) или на френско-италиански системи, посочи генералният секретар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във