Банкеръ Daily

Свят

НАТО подкрепя българското пресичане на "руски зловредни дейности"

Напълно подкрепяме българските усилия за пресичане на руските зловредни дейности. Посланието е за съпричастност, заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в отговор на въпрос.

Той съобщи, че вицепремиерът Екатерина Захариева е представила днес пред външните министри от пакта случая с разкритата руска шпионска мрежа у нас. Следим отблизо разследването на българските власти срещу предполагаемата руска шпионска мрежа, НАТО се отнася много сериозно към въпроса със защитата на поверителните данни, добави Столтенберг.

Това, което виждаме в България, е част от стремежа на Русия за подкопаване на демократичните институции в страните от НАТО, за намеса във вътрешната политика и за усилване на шпионажа. Това е една от причините да запазим единството си и заедно да работим в областта на разузнаването и споделянето на данни, да си помагаме, добави той.

Столтенберг отбеляза, че във втория ден от заседанието на външните министри от пакта в Брюксел въпросът за отношенията с Русия е бил основен. По неговите думи поканата на алианса за ново заседание на съвета НАТО-Русия остава без отговор от 2019 г. насам. Той уточни, че в НАТО се отчита съгласие как да се действа с Москва в отговор на руските действия срещу международния ред. Генералният секретар повтори призива Русия да освободи незабавно Алексей Навални и неговите последователи, задържани при протестите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във