Банкеръ Daily

Свят

НАТО подготвя укрепване на силите по източния фланг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Министрите на отбраната от НАТО обсъдиха нуждата от допълнително укрепване на силите на алианса по източния фланг, съобщи на пресконференция след двудневното заседание в Брюксел генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Предстоящото укрепване ще бъде чувствително и ще включва поставянето на повече военни в повишена готовност. Предвижда се разполагането на повече техника и въоръжение на изток. Генералният секретар уточни, че по-подробни данни ще бъдат съобщени на срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни.

Столтенберг посочи, че в последните месеци съюзническите сили по източния фланг вече са били удвоени. Уверен съм, че в Мадрид ще приемем важни решения, добави той.

Някои от съюзниците са изразили готовност да предоставят тежко далекобойно въоръжение на Украйна. Има обаче логистични препятствия за доставките до украинския фронт, както и за снабдяването с резервни части за вече изпратеното на украинската страна военно оборудване.

Генералният секретар на НАТО изрази надежда скоро да има решение по молбите на Швеция и Финландия за присъединяване към пакта. И добави, че се работи усилено в тази посока, както и че Хелзинки и Стокхолм имат подкрепа от много от съюзниците. По неговите думи Турция също поддържа възможността алиансът да се разшири допълнително.

Русия води война на изтощение, подчерта Столтенберг. По повод думите на папа Франциск, че войната "може би по някакъв начин е била предизвикана", генералният секретар на НАТО прехвърли отговорността върху руската страна. Москва е отговорна за нападението срещу независима Украйна, категоричен е той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във