Банкеръ Daily

Свят

НАТО подготвя най-голямото си учение от Студената война

НАТО се готви за най-голямото си учение от края на Студената война. Около 50 000 войници - с танкове, кораби и летателна техника - се събират в Норвегия, за да тренират реакция при нападение срещу алианса.

Учението "Трайдънт джънкчър" ще изпита придобитите от НАТО способности, след като Русия нахлу в украинския полуостров Крим през 2014 г. Оттогава отношенията между западните съюзници и Москва се влошиха и съответно алиансът усили отбраната си.

Източните съюзници в НАТО като например Полша и балтийските страни се чувстват особено застрашени от новата настъпателна политика на Русия.

"Живеем в по-опасен и по-непредсказуем свят, с нови заплахи и нови предизвикателства", каза генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. "Виждаме по-настъпателна Русия, готова да използва сила срещу съседи", добави той.

На среща на министрите на отбраната от НАТО този месец Столтенберг подчерта обаче, че учението съответства на по-големите изисквания на средата на сигурност, в която се намира алиансът. НАТО посочи, че "Трайдънт джънкчър" не е насочено срещу никоя страна, както и че при него ще се тренира реакция на условни сценарии.

"Не би трябвало да има никакви причини руснаците да се плашат", коментира началникът на норвежкото командване генерал-лейтенант Рюне Якобсен. Основният район на учението е на повече от 1000 км от руската граница, отбеляза той.

Освен контингентите с военнослужещи от всички 29 съюзници в НАТО, както и от партньорските страни Швеция и Финландия, пактът обяви, че в Норвегия ще пристигнат и около 10 000 танка, 150 летателни машини и 60 кораба. За участие ще пристигне и американският самолетоносач "Хари Труман".

Едно от предизвикателствата се очаква да бъдат и ниските температури в Норвегия.

Грешка в планирането на холандската армия предизвика недоумение у някои, след като, както се твърди, там забравили да отчетат като фактор норвежкия климат, когато закупували униформите за наброяващия около 1000 души холандски контингент, съобщи норвежкият всекидневник "Афтенпостен".

Когато се разположат в Норвегия, на холандските военнослужещи ще бъдат отпуснати 1000 евро, за да си купят допълнително топли дрехи.

Учението ще изпита и уменията на съюзниците да прехвърлят техника през европейските граници, както би се наложило да направят при отговор на истинска заплаха. Великобритания избра да придвижи голяма част от техниката си по суша през Франция.

"Част от победата във всичко това е, че всички се явяват още в първия ден", каза адмирал Джеймс Фого. "Не очакваме всичко да мине съвсем безупречно. Затова правим учения", заяви той.

Приготовленията на терена ще започнат на 25 октомври, а самото учение ще се състои от 31 октомври до 7 ноември.

НАТО има силно желание да демонстрира прозрачност и покани всички членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - включително Русия - да изпратят наблюдатели.

През август Москва организира своето учение "Восток" в източната част на Русия. Москва твърди, че са участвали 300 000 военнослужещи, макар че според западните дипломати тази бройка е силно преувеличена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във