Банкеръ Daily

Свят

НАТО може да разположи ядрено оръжие в Източна Европа

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Американското ядрено оръжие може да бъде разположено в Източна Европа, ако Германия откаже да го държи на своя територия, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на форум на Германското атлантическо общество и Федералната академия за политика на сигурност, съобщи ТАСС.

Ядрените оръжия на САЩ остават на германска територия като част от стратегическата концепция на НАТО за сплашване на потенциални противници. До 20 американски тактически ядрени бомби B-61 са в германска въздушна база.

„Германия трябва да реши дали чуждестранни ядрени оръжия ще бъдат разположени на територията й, но алтернативата е ядрените оръжия да попаднат в други европейски страни, по-специално в източната част“, обясни Столтенберг.

Той категорично подчерта, че НАТО се обявява за свят без ядрено оръжие, но не може да допусне в държави от НАТО да няма такова, когато трети страни разполагат с него.

Столтенберг приветства преговорите между Русия и САЩ по въпросите на стратегическата стабилност, включително и по Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения. Системата на НАТО за съвместно използване на ядрени оръжия създава правна основа за разполагане на американски ядрени оръжия в неядрени европейски държави - членки в рамките на общата концепция на алианса за ядрено възпиране.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във