Банкеръ Daily

Руски медии:

НАТО играе двойна игра с Русия, но не може да седи на два стола

НАТО констатира, че е невъзможно скоро да подобри отношенията си с Русия и в обозримо бъдеще те ще си останат трудни. Това пише в. "Комерсант" в коментар за срещата на външните министри на страните от алианса вчера в Брюксел, посветена на "заплахите от страна на Руската федерация".

Москва бе разкритикувана по всички направления - обвиниха я и в "дестабилизиране на ситуацията" в други страни, и в "жестоко потискане на политическото инакомислие" на собствена територия. Участниците в срещата впрочем не се отказват и от диалог с Русия, отбелязва изданието, цитирано от БТА. 

Руското външно министерство не остави без внимание изявленията, прозвучали от Брюксел, добавя "Комерсант". "Заловете се с проблемите във вашите страни членки. Те изискват незабавна намеса: ваксинацията, кризата, правата на човека в страните от НАТО. Щом решите, веднага ще започнем да проучваме вашия опит. Но само успешния", цитира всекидневникът говорителката на ведомството Мария Захарова.

Срещата мина под лозунга "Русия е заплаха", констатира "Известия".

При днешните нагласи в НАТО няма шансове да се нормализират отношенията на Москва с алианса. Пактът е избрал Русия не само за опонент и враг, а за инструмент, чрез който да запази единството в редиците си и да осигури нарастващо финансиране за своите програми. Това е главната линия на САЩ и най-близките им съюзници, а останалите страни от ЕС са принудени да се подчинят, коментира зам.-председателят на руския сенат Константин Косачов.

Независимо от агресивната риторика участниците в блока не отхвърлят възможността за диалог с Москва, включително чрез Съвета Русия - НАТО, посочва вестникът, но нарича това "двойна игра". Докато страните от алианса градят недоброжелателна политика и прехвърлят върху Русия отговорността за собствените си кризи, срещи в Съвета няма да са целесъобразни, заявява Дмитрий Новиков от външнополитическата комисия в Държавната дума.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера в Брюксел, че на агресивна Русия трябва да бъде даден отпор. Той съзира "агресия" в "разширяването на военното могъщество" на Москва в пространството от Арктика до Кавказ и нарастването на "ракетната заплаха", пише "Утро".

Проявата събра не само министри от страните в НАТО, но и представители на партньорски държави и обединения, по-специално на ЕС, Финландия и Швеция. Ръководителят на алианса се възползва от това и призова за отпор на Москва с обединените усилия на всички партньори на Северноатлантическия блок, уточнява онлайн изданието.

"Московский комсомолец" цитира думи на Столтенберг, че Русия "засилва репресивните мерки на своя територия и агресивното си поведение извън пределите й". "Активизираме сътрудничеството с нашите партньори като Грузия и Украйна. Според мен това изпраща ясен сигнал до всеки потенциален противник на НАТО", заявил генералният секретар на пакта и поискал "значително да се увеличи" финансирането на алианса.

Столтенберг предложи НАТО да стане площадка за дискусии по разногласията между страните членки във връзка с проекта за газопровод "Северен поток-2", обръща внимание печатът в Русия.

За длъжностните лица от НАТО е служебно задължение да се опасяват от Русия и от "руската агресия". И щом Русия не проявява агресия във военната сфера, те ще търсят някаква "скрита агресия", "хибридна агресия" или друга "агресия", изразена по други някакви начини. В контекста на тази натовска визия се възприемат и енергийните проекти на Русия, цитира РИА Новости коментар за руското радио "Спутник" на Станислав Бишок, изпълнителен директор на международната организация за изборен мониторинг CIS-EMO.

НАТО трябва да избере един от двата стола - или да води диалог с Русия, или да я възпира. Това заяви Константин Гаврилов, който ръководи руската делегация на преговорите за военна сигурност и контрол над въоръженията във Виена, информират РИА Новости и "Лента".

По думите на Гаврилов Северноатлантическият съюз не ще може да седи на двата стола едновременно. Руският дипломат изтъква, че е невъзможно да се укрепва доверието във военната сфера, щом НАТО "продължава дейността си и засилва своето присъствие близо до границите на Русия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във