Банкеръ Daily

Свят

НАТО и Русия се включват в мигрантската криза между Беларус и Полша

Снимка: "Дойче веле"

Европейският съюз обвини Беларус в сряда, че организира „хибридна атака“, като насочва мигранти през границата с Полша. По този начин ЕС си проправя пътя за разширени санкции срещу Минск. В нарастващата криза може да бъдат включени НАТО и Русия, съобщава France 24.

Русия предприе неочакван ход, като изпрати два стратегически бомбардировача с ядрена способност да патрулират въздушното пространство на Беларус в демонстрация на подкрепа за своя близък съюзник. Полша информира съюзниците си от НАТО на среща при закрити врати и те също обещаха подкрепата си.

Властите във Варшава съобщиха, че в последните дни е имало множество опити мигранти от Близкия изток, Афганистан и Африка да проникнат в Полша без разрешение. Затова границата ще бъде подсилена с допълнителна охрана.

ЕС, който многократно санкционира Беларус за нарушения на човешките права, обвинява Минск, че примамва мигранти от разкъсани от войни и бедни страни и след това ги принуждава да преминат в Полша, за да се опита да сее насилствен хаос по източния фланг на блока. 

„Изправени сме пред брутална хибридна атака. Беларус изостря бедствието на мигрантите по циничен и шокиращ начин“, каза председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел. 

27-те посланици от ЕС се съгласиха, че това представлява правно основание за по-нататъшни санкции, които могат да дойдат още следващата седмица и да бъдат насочени срещу около 30 физически и юридически лица, включително министърът на външните работи на Беларус и националната авиокомпания. 

„Много бързо в началото на следващата седмица ще има разширяване на санкциите срещу Беларус“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред репортери след среща с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон. 

„Ще разгледаме възможността за санкциониране на тези авиокомпании, които улесняват трафика на хора към Минск и след това към границата между ЕС и Беларус“, добави тя. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че Вашингтон ще продължи да оказва натиск върху президента на Беларус Александър Лукашенко, докато режимът отказва да спазва своите международни задължения или ангажименти, докато подкопава мира и сигурността в Европа чрез своите действия и докато продължава да репресира и малтретира хората.

Лукашенко и руският президент Владимир Путин от своя страна прехвърлят вината върху ЕС. Кремъл обвини Европа, че не успява да изпълни собствените си хуманитарни идеали и се опитва да „удуши“ Беларус с планове за затваряне на част от границата. Москва каза, че е неприемливо ЕС да налага санкции на Беларус заради кризата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във