Банкеръ Daily

Свят

НАТО гони 7 руски дипломати

НАТО ще изгони седем руски дипломати, акредитирани към алианса. На трима руски дипломати, които са очаквали одобрение, акредитации няма да бъдат предоставени. Числеността на руската мисия в НАТО се намалява с 10 души - от 30 на 20 служители.Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

"Днешните мерки на НАТО са част от световната реакция на отравянето във Великобритания на бившия руски шпионин Сергей Скрипал с боен газ. Русия подцени единството на съюзниците, Москва не вярваше в решимостта ни да прилагаме икономическите санкции. Даваме ясно послание, че поведението на Русия има цена. С тези общи мерки руските възможности за шпионаж ще бъдат ограничени", обясни Столтенберг. 

Той поясни, че и с намаления състав на руската мисия ще остане възможна работата по подготовката на следващо заседание на Съвета НАТО - Русия. 

Досега над 140 руски дипломати са били прогонени от над 25 държави от пакта и техни партньори.

В понеделник европейски държави и САЩ обявиха едновременно ответни мерки срещу Русия в знак на солидарност с Великобритания след нападението срещу бивш руски агент на нейна земя. Такива мерки предприемат общо 15 държави от ЕС и три други европейски страни, САЩ и Канада.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във