Банкеръ Daily

Свят

НАТО е в мозъчна смърт, обяви Макрон

НАТО е в "мозъчна смърт", заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за днешния брой на британското сп. "Икономист". Той има предвид оттеглянето на САЩ от ангажиментите им към пакта и поведението на Турция, която е член на алианса, предаде Франс прес.

"Няма координация относно стратегическо вземане на решения между Съединените щати и техните съюзници в НАТО. Няма. Има некоординирани агресивни действия от друг съюзник в НАТО, Турция, в област, в която нашите интереси са застрашени", каза френският държавен глава.

"Сега трябва да се изяснят стратегическите цели на НАТО", добави Макрон, пледирайки за пореден път да се даде тласък на концепцията за обща европейска отбрана.

Европа стои на "ръба на пропастта" и трябва да започне да мисли за себе си стратегически, като геополитическа сила, в противен случай ние "вече няма да контролираме съдбата си."

По време на едночасовото интервю в Елисейския дворец в Париж, президентът коментира, че е крайно време Европа да се "събуди".

Той е попитан дали вярва в ефективността на член 5 на НАТО, идеята, че ако един член на НАТО бъде атакуван, всички ще му помогнат, което според мнозина анализатори подкрепя възпиращия ефект на алианса. "Не знам, но какво ще означава член 5 утре", допълва той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във