Банкеръ Daily

Свят

Настъпва краят на петролната ера

Експертите от френската петролна компания Total прогнозират, че след 2030 година, епохата на петрола в света ще приключи, пише агенция Bloomberg.

От компанията смятат, че в целия свят страните постепенно ще започнат да преминават към по-екологични енергоносители, а в частност, енергетиката ще се преустройва към природен газ. Експертите са уверени в това, че именно "синьото гориво" ще има ключова позиция на световния пазар.

Освен това що се касае до дългосрочните прогнози, от Total твърдят, че може да се очаква ръст в търсенето на електричество през 2050 година. Именно чрез него ще се покриват до 40 % от потребностите на човечеството от енергия.

Към момента дела на електричеството в света е от порядъка на 20%.

Що се касае до самата компания Total, то топмениджмънтът планира да инвестира в слънчева и вятърна енергетика, а също така и в разработката на батерии и развитието на мрежи от зарядни станции за електромобили.

Само преди няколко дни стана ясно, че френската петролна компанияще стане кралица на испанския фотоволтаичен пазар. Компанията е успяла да постигне споразумение с разработчика Ignis за осъществяване на слънчеви проекти с мощност 3,3 гигавата (GW) близо до Мадрид и в Андалусия. Инвестицията ще е за близо 3,3 милиарда евро. 

Очакванията са работата по първите проекти да започне през 2022 г. Главната цел е те да влязат в експлоатация до края на 2025 г., а операцията ще бъде платена от Total на Ignis при развитието на проектите. Портфолиото от слънчеви проекти ще позволи на групата да покрие цялото потребление на електроенергия от своите промишлени централи в Европа.

"Total се превръща в един от основните мулти-енергийни играчи в страната, който се намесва както в производството на възобновяема енергия и електроенергия на базата на газ, така и в разпределението на газ и електроенергия. Като нашата амбиция е да предложим чисто и достъпно електричество на нашите испански жилищни клиенти. Испания е приоритетна държава за Total в Европа и възнамеряваме да се възползваме от възможностите за растеж, които страната предлага, за да отговорим конкретно на предизвикателствата на енергийния преход към въглероден неутралитет", каза Патрик Пуяне, президент и главен изпълнителен директор на Total. 

В частност на 29 септември стана ясно, че Total придобива във Великобритания мрежата от зарядни станции за електромобили Source London, се казва в съобщение на нефтогазовата компания. Мрежата от зарядните станции за електромобили, която Total придобива от Bollore Group и с около 1,6 броя. Total смята да зарежда мрежата със 100 % електроенергия от възобновяеми източници, доставяни от дъщерната компания Total Gas&Power Limited.

Facebook logo
Бъдете с нас и във