Банкеръ Daily

Свят

Настроението в германската икономика е потиснато

През юли германските бизнес нагласи се влошиха заради продължаващите ефекти от притеснения, свързани с веригите за доставки и нарастващият брой на коронавирусните инфекции в страна. Такива са данните от последно бизнес проучване на икономическия институт Ifo, извършено сред около 9 хиляди компании. Индексът определя нивото на бизнес климата в Германия, а през юли се понижи до 100.8 пункта при 101.7 пункта през юни. А прогнозите на финансовите пазари бяха за повишение.

"Настроението в германската икономика е потиснато", коментира бизнес проучването президентът на Ifo Клеменс Фюест.

Проблемите с доставките най-силно са усетени в производствения сектор и търговията на дребно. Почти 64% от индустриалните фирми се оплакват от недостиг на материали.

Показателен е и факта, че индексът на института  Ifo за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца спадна до 101.2 при 103.7 пункта.

Последните събития, включително пандемията от Covid-19, природните бедствия в Китай и Германия и кибератаките, изправят световните вериги за доставки към голямо предизвикателство. Голяма част от компаниите, както и икономисти и експерти от спедиторския сектор изказват опасенията от прекъсване и на крехкия приток на суровини, части и потребителски стоки.

Секторите на туризма и потреблението сащо са притеснени от четвъртата коронавирусна вълна. Тенденцията на спад на случаите на Covid-19 през последните месеци, от началото на юли се пречупи и техният брой нараства, като основната причина за това е по-агресивният вариант Делта.

Въпреки че около 60% от 83-те милиона германци са с първа доза, а около половината от тях вече са напълно ваксинирани, все още не са много ефективна преграда пред Ковид-19.

Бизнес новините и настроенията в Германия са много важни за България, тъй като страната е най-големият ни партньор в Европейския съюз. За първите четири месеца на тази година отчитаме ръст на българския износ с 23.3% до 3.59 млрд. лева. Увеличение има и при вноса, но то е по-ниско. Но търговското ни салдо остава положително с 728.1 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във