Банкеръ Daily

Свят

Насочиха пистолет към аржентинската вицепрезидентка

Вицепрезидентката на Аржентина Кристина Фернандес де Киршнер беше нападната късно снощи с пистолет от неидентифицирано лице, показват кадри от местен телевизионен канал, но остана невредима и не са били произведени изстрели, предадоха световните агенции.

Инцидентът е станал пред дома на Киршнер в Буенос Айрес, където през последните дни се събираха стотици протестиращи, за да я подкрепят. Киршнер е бивш президент на Аржентина и в момента срещу нея има дело за корупция, извършена докато е била държавен глава.

На излъчените по телевизията кадри се вижда как мъж насочва пистолет срещу Киршнер насред тълпата. Това става, когато Киршнер излиза от колата си и е заобиколена от свои привърженици. След като е посочен от събралите се хора, нападателят бил задържан от охраната на вицепрезидентката.

Местни медии съобщиха, че нападателят може да е бразилец. Полицията засега не разкрива самоличността му. Не е ясно също дали оръжието е истинско. На видео в социалните мрежи се вижда как пистолетът почти опира до лицето на Киршнер.

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес нарече станалото "опит за убийство". Пистолетът, който бил зареден, засякъл обяви аржентинският президент в телевизионно обръщение към нацията.

Фернандес обяви днешния ден за неработен в Аржентина, за да бъдат проведени шествия в подкрепа на Киршнер.

Правителствени служители побързаха да обявят инцидента за опит за убийство.

Президентите на редица латиноамерикански страни, особено от левицата, към която принадлежат Фернандес и Киршнер, също осъдиха атаката. Това направи и предишният аржентински държавен глава - консерваторът Маурисио Макри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във