Банкеръ Daily

Свят

Наследникът на Заев кани Кирил Петков в Скопие

Димитър Ковачевски

Кандидатът за нов премиер на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че след като заеме поста, ще покани в Скопие премиера на България Кирил Петков.

Ковачевски се обяви за взаимноприемливо решение, което да позволи страната му да започне преговори за членство в ЕС. Според него заедно с българското правителство трябва да бъде изготвен план за възможно най-бързо премахване на българската блокада върху преговорите, съобщи БНР.

Наскоро новият български премиер Кирил Петков се обяви за ускорено намиране на решение по спорните въпроси между София и Скопие. Наред с дискусиите по историческите въпроси Петков предлага да бъдат създадени и двустранни работни групи по икономически теми, без България да отстъпва от националния си интерес.

София настоява Република Северна Македония да включи в своята Конституция и българите като един от съставните народи, за да бъдат гарантирани и техните права.

Преди близо седмица премиерът на съседката ни Зоран Заев официално подаде оставка от поста. Той обясни оставката си "като логична стъпка, произтичаща от изхода на местните избори и като израз на поетата отговорност за изборните резултати".

Димитър Ковачевски наследи Зоран Заев и като председател на Социалдемократическия съюз. Очаква се новото правителство начело Ковачевски да встъпи в длъжност на 17 януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във