Банкеръ Daily

Свят

Населението на Китай надхвърля 1,4 млрд. души

Въпреки увеличаването на броя на населението, Китай отчете най-бавния растеж на населението си от 50-те години насам, рязко намалявайки размера на работната сила.

Населението на Китай се е увеличило за едно десетилетие с 5,38 процента, като миналата година са регистрирани 1,411 милиона души, съобщи Ройтерс, като се позова на  Националната статистическа служба. 

В края на април китайските власти отрекоха появилите се информации, че се готвят да обявят първото намаляване на населението на най-многолюдната държава в света след големия глад в края на 50-те години на миналия век.

Мъжете в азиатския гигант са с около 35 милиона повече от жените - съответно 723 срещу 688 милиона.  Близо 64 процента от населението на Китай през 2020 г. е живеело в градовете - с над 14 процента повече отколкото при предишното преброяване през 2010 г.

Въпреки увеличаването на броя на населението, Китай отчете най-бавния растеж на населението си от 50-те години насам, рязко намалявайки размера на работната сила на фона на застаряването на страната и влошавайки демографския натиск в икономиката, пише "Блумбърг".  

Делът на населението в трудоспособна възраст - тези между 15 и 59 години - е спаднал до 63,4% през 2020 г., или 894,4 милиона души, от над 70%, или 939,6 милиона, преди десетилетие, показва още преброяването. Жителите на възраст 60 и повече години са представлявали 18,7% от населението през 2020 г. спрямо 13,3% през 2010 г.

За да гарантира, че икономическият растеж не се забавя в съответствие със забавянето на населението, Пекин ще трябва да предприеме предизвикателна промяна в своя модел на растеж, като бързо трябва да увеличи разходите за възрастните хора, но същевременно поддържа високо ниво на корпоративни и държавни инвестиции, за да надгради своите обширен индустриален сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във