Банкеръ Daily

Свят

НАСА ще праща жени на Луната

Изминаха близо 50 години откакто американец стъпи на Луната - тогава тричленният екипаж на мисията на НАСА „Аполо 17“ кацна на края на древно море от лава наречено Море на яснотата (Mare Serenitatis), съобщава National Geographic

Сега космическата агенция отново се е отправила към лунната повърхност чрез програмата наречена „Артемис“, която планира да изпрати хора на Луната в рамките на това десетилетие. Този път обаче в пътуването ще участват не само мъже: НАСА обещава първата жена, която ще стъпи върху острата като бръснач лунна прах, да лети на борда на „Артемис“.

Миналата седмица агенцията най-сетне разкри кои от нейните 47 активни астронавти са назначени за „Артемис“ и ще тренират за историческото завръщане на човечеството на Луната. Девет от 18-те избрани са жени – и една от тях може да е първата, която ще стъпи на Луната. Половината от групата имат опит в летенето в космоса, като Кристина Кох, която наскоро постави рекорд за най-дълго летялата жена в космоса. Виктор Глоувър и Кейт Рубинс също са оптини астронавти и в момента са на борда на МКС. Останалите са новобранци от випуски 2013 и 2017 г.

Изпращането на хора до друг космически обект и обратно е вероятно най-уникалното постижение на космическата програма. Но такива пътувания са несигурни и безопасното им приключване отнема години подготовка.

Нито един от 18-те астронавти все още няма конкретна мисия. НАСА съобщава, че повече астронавти, в това число и от партньорски агенции от други страни, ще бъдат включени в бъдеще. Тази група обче е първата, която ще започне подготовка за лунните мисии на НАСА през XXI век.

Facebook logo
Бъдете с нас и във